class 66 problems???

Discuss Bachmann Model Railway products and related model railway topics here.
User avatar
Lewis Nash
Posts: 389
Joined: Sun Mar 30, 2008 12:31 am
Location: Working on Arpley Street

class 66 problems???

Postby Lewis Nash » Thu Feb 18, 2010 4:11 pm

Hi

My 66200 which I bought second hand for christmas,fitted with a bachmann decoder,worked well for a few days,now however,it doesnt.It stops,starts and then when It does get going stops and doesnt start for minutes afterwards.I cant be the track as my other locos work fine?
Does anyone know what is the problem?
Its wheels are clean and its oiled,i don't know what could be the problem?
NASHTON
website- http://nashton.webs.com/index.htm


ARPLEY STREET
http://arpleystreetmodelrailway.webs.com/
class 60 preservation group-http://www.c60pg.co.uk/
Lewis[ArpleyModeller]

User avatar
ElDavo
Posts: 546
Joined: Thu Oct 18, 2007 1:52 pm
Location: Winchester, UK
Contact:

Re: class 66 problems???

Postby ElDavo » Thu Feb 18, 2010 4:36 pm

Too much oil? Make sure the back of the flanges have not got any dirt or oil on and that the pick-up surfaces are clean and haven't got bent. My 66022 suffered from this.

Cheers
Dave

User avatar
Lewis Nash
Posts: 389
Joined: Sun Mar 30, 2008 12:31 am
Location: Working on Arpley Street

Re: class 66 problems???

Postby Lewis Nash » Thu Feb 18, 2010 8:14 pm

Hi Dave

No ,definitely not too much oil,i use a cocktail stick so only a few drops go on the gears.
I keep looking over it too see what might be wrong but still nothing yet? :roll:
Ill look at the pic ups,can you buy replacement pickups?
Thanks for helping though :)

Lewis
NASHTON
website- http://nashton.webs.com/index.htm


ARPLEY STREET
http://arpleystreetmodelrailway.webs.com/
class 60 preservation group-http://www.c60pg.co.uk/
Lewis[ArpleyModeller]

Bigmet
Posts: 6160
Joined: Tue Aug 14, 2007 2:19 pm

Re: class 66 problems???

Postby Bigmet » Thu Feb 18, 2010 8:28 pm

One question I would ask is do the lights stay on when the motor stops, or go off and on as the motor stops and starts. If the lights stay on when the motor suddenly stops, then it is most likely the connection from socket to the motor where the problem lies. If the lights go on and off with the motor, then it is the pick up efficiency and connections betwen pick ups and socket that need to be looked at

Something that needs close attention are all the electrical connections to the main circuit board. The wires are clipped to tags around the edge of the circuit board, and I have found some of these connections to be loose on some Bach diesels. (Ideally solder the wires to the circuit board, as this is far more robust.)

tinsleytmd
Posts: 369
Joined: Mon Jan 01, 2007 1:23 pm
Location: 41a
Contact:

Re: class 66 problems???

Postby tinsleytmd » Thu Feb 18, 2010 9:01 pm

Have you tried resetting the chip back to default if i remember once i had this problam with a DCC chip & when i reset the loco back to the original settings it working perfectly.

Simon.

User avatar
dubdee1000
Posts: 865
Joined: Mon Mar 31, 2008 9:59 pm
Location: cwm brynbuga

Re: class 66 problems???

Postby dubdee1000 » Sat Feb 20, 2010 12:51 am

i'd echo what tinsleytmd says. If its starting on its own after "several minutes" i'd swap the chip out.

User avatar
Lewis Nash
Posts: 389
Joined: Sun Mar 30, 2008 12:31 am
Location: Working on Arpley Street

Re: class 66 problems???

Postby Lewis Nash » Sat Mar 13, 2010 3:25 pm

Ive got a new chassis and am using the old one for spares.
Job done :wink:
Last edited by Lewis Nash on Tue Mar 30, 2010 7:00 pm, edited 1 time in total.
NASHTON
website- http://nashton.webs.com/index.htm


ARPLEY STREET
http://arpleystreetmodelrailway.webs.com/
class 60 preservation group-http://www.c60pg.co.uk/
Lewis[ArpleyModeller]

User avatar
egroeg93
Posts: 484
Joined: Sun Aug 23, 2009 12:39 am

Re: class 66 problems???

Postby egroeg93 » Sat Mar 20, 2010 8:51 pm

which did you buy lewis Nash??

User avatar
Lewis Nash
Posts: 389
Joined: Sun Mar 30, 2008 12:31 am
Location: Working on Arpley Street

Re: class 66 problems???

Postby Lewis Nash » Tue Mar 30, 2010 6:58 pm

I was planning on buying one I was watching but was outbid!!! :evil:
So I posted I had bought one to end the topic when really I hadnt won it when i wrote it :oops: :)
NASHTON
website- http://nashton.webs.com/index.htm


ARPLEY STREET
http://arpleystreetmodelrailway.webs.com/
class 60 preservation group-http://www.c60pg.co.uk/
Lewis[ArpleyModeller]


Return to “Bachmann”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest